Berlin_Brandenburger_Tor_im_Sonnenuntergang_Leitmotiv_German_Summer_Cities

Σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την επιδείνωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, το Βερολίνο έχει υιοθετήσει μια προορατική προσέγγιση για την προστασία των αστικών πράσινων χώρων του. Το CityLAB Berlin, ανταποκρινόμενο στις αυξημένες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το 2018 και το 2019, παρουσίασε ένα καινοτόμο και συνεργατικό εργαλείο ανοιχτού κώδικα, το Gieß den Kiez. Αυτή η εξαιρετική πρωτοβουλία επιτρέπει στους πολίτες να διασφαλίζουν την υγεία των δέντρων στις γειτονιές τους κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Το Gieß den Kiez, το οποίο μεταφράζεται ως “Ποτίστε τη γειτονιά”, παρέχει μια εκτενή επισκόπηση για πάνω από 800.000 δέντρα σε όλο το Βερολίνο, με κρίσιμες πληροφορίες όπως η ηλικία τους και οι συγκεκριμένες απαιτήσεις ποτίσματος. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εφαρμογής είναι η δυνατότητα των χρηστών να επιλέξουν μεμονωμένα δέντρα και να αναφέρουν την ποσότητα νερού που παρέχουν για τη φροντίδα τους.

Πέρα από ένα απλό εργαλείο για την περιποίηση των δέντρων, το Gieß den Kiez αποτελεί μια απόδειξη της συμμετοχής των πολιτών και της συνεργατικής ανάπτυξης λογισμικού. Ανταποκρινόμενο στα σχόλια των χρηστών σχετικά με τις δυσκολίες στη μεταφορά νερού προς τα δέντρα, η εφαρμογή βελτιώθηκε προκειμένου να συμπεριλάβει πληροφορίες σχετικά με τις τοποθεσίες δημόσιων αντλιών νερού, επιτυγχάνοντας αποτελεσματικά την σύνδεση μεταξύ της κοινότητας και των αρχών.

Η Julia Zimmermann, επικεφαλής της πλατφόρμας Gieß den Kiez, έχει σχολιάσει τη δύναμη του ανοιχτού κώδικα και των ανοιχτών δεδομένων στην διευκόλυνση αυτού του καινοτόμου τρόπου συνεργασίας. Επισήμανε ότι αποκλείει τα ενδιάμεσα διεπαφικά στοιχεία, προωθώντας την άμεση επικοινωνία μεταξύ των αρχών και του πληθυσμού. Η Zimmermann υποστηρίζει: “Εδώ υπάρχει μεγάλο δυναμικό,” αναδεικνύοντας την καινοτόμο φύση αυτής της πρωτοβουλίας.

Η διεπαφή χρήστη του Gieß den Kiez ενσωματώνει ομαλά το OpenStreetMap με το πλαίσιο εργαλείων React. Πέραν των δεδομένων που ανακτώνται από τις δικές της βάσεις δεδομένων της πόλης, η εφαρμογή χρησιμοποιεί πληροφορίες από εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες και άλλες δημόσιες πηγές. Επιπλέον, ο πηγαίος κώδικας είναι ελεύθερα διαθέσιμος σε ένα αποθετήριο έργου με άδεια MIT, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλες πόλεις να υιοθετήσουν και να προσαρμόσουν αυτήν την καινοτόμο λύση.

Ήδη η πόλη της Λειψίας έχει υιοθετήσει το Gieß den Kiez, και καθώς τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο ορατά — με νέα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι του 2023 — πλατφόρμες όπως το Gieß den Kiez προσφέρουν καινοτόμους τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεών της ενώ εμπλέκουν τους πολίτες. Και η ανοιχτή προέλευση της λύσης αυτής επιτρέπει τη γρήγορη αντιγραφή και επεκτασιμότητά της, ανοίγοντας τον δρόμο για άλλες πόλεις να προστατεύσουν τα αστικά τους οικοσυστήματα.

Το CityLab Berlin λειτουργεί υπό το πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Technologiestiftung Berlin και χρηματοδοτείται από την Καγκελαρία της Γερουσίας του Βερολίνου. Το εργαστήριο διεξάγει έρευνα, υποστηρίζει την καινοτομία στη διοίκηση της πόλης του Βερολίνου και υλοποιεί έργα ψηφιοποίησης. Με πρωτοβουλίες όπως το Gieß den Kiez, το CityLab Berlin αποτελεί παράδειγμα πώς η καινοτομία, η συμμετοχή των πολιτών και η συνεργατική ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα μπορούν να συνδυαστούν για να αντιμετωπίσουν τις επείγουσες προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή και να διασφαλίσουν έναν πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον για τα αστικά τοπία.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor/news/giess-den-kiez-keeps-trees-alive-during-heatwaves