Το GovTech αποτελεί σήμερα βασικό παράγοντα για την προώθηση της ψηφιακής διακυβέρνησης, επιτρέποντας στις κυβερνήσεις να υιοθετούν νέες τεχνολογίες με μεγαλύτερη ευελιξία και οικονομία. Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για λύσεις που αξιοποιούν τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το GovTech προσφέρει έναν μηχανισμό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα, διευκολύνοντας ταχύτερη προσαρμογή και καινοτομία. Παράλληλα, ενισχύει τη συμμετοχή των νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων στον κρατικό τομέα.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2023 παρουσιάζει τον ορισμό του GovTech και το Πλαίσιο Πολιτικής GovTech, το οποίο καθοδηγεί τις χώρες στην ανάπτυξη συνεργασιών με στόχο την αποτελεσματική καινοτομία στον δημόσιο τομέα. Με τη βοήθεια αυτού του πλαισίου, οι κυβερνήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν τις συνεργασίες GovTech για να βελτιώσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και να επιτύχουν ουσιαστικά αποτελέσματα για τους πολίτες.

Το GovTech στις Χώρες του ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Κυβέρνησης (DGI) του ΟΟΣΑ, το GovTech κερδίζει συνεχώς έδαφος ως εργαλείο ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα δεδομένα δείχνουν ότι:

  • Το 70% των χωρών έχει ήδη στρατηγικές GovTech για τη συνεργασία με καινοτόμους παρόχους.
  • Το 55% το χρησιμοποιεί για την ενίσχυση της καινοτομίας και της συνεργασίας.
  • Το 42% εστιάζει στη διευκόλυνση της δοκιμής τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.

Παρότι το GovTech είναι ευρέως αποδεκτό, υπάρχουν διαφορές στην εφαρμογή του μεταξύ των χωρών, οι οποίες συχνά σχετίζονται με την ωριμότητα των ψηφιακών τους υποδομών.

Το Πλαίσιο Πολιτικής GovTech

Το Πλαίσιο Πολιτικής GovTech του ΟΟΣΑ λειτουργεί ως οδηγός για την αποτελεσματική ενσωμάτωση του GovTech στις κυβερνητικές στρατηγικές. Το πλαίσιο αυτό περιλαμβάνει βασικά στοιχεία, όπως:

  • Υποδομές Ψηφιακής Κυβέρνησης: Ανάπτυξη της τεχνολογικής βάσης και των συστημάτων για να υποστηριχθούν οι συνεργασίες GovTech.
  • Συνεργατική Κουλτούρα: Ενίσχυση της κουλτούρας συνεργασίας και πειραματισμού εντός του δημόσιου τομέα, με ευέλικτες διαδικασίες και αποδοχή του πειραματισμού.
  • Οικοσύστημα Υποστήριξης: Παροχή κατάλληλης χρηματοδότησης και προγραμμάτων ενίσχυσης για νεοφυείς επιχειρήσεις, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε έργα του δημόσιου τομέα.

Στρατηγικά, το Πλαίσιο ενθαρρύνει τις χώρες να επενδύσουν σε κοινές υποδομές, όπως υπηρεσίες cloud και πλατφόρμες διαλειτουργικότητας, που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη και κλιμάκωση των GovTech λύσεων.

Οι Προκλήσεις και η Ανάγκη Υποστήριξης

Παρά την πρόοδο, πολλές χώρες εξακολουθούν να στερούνται των απαραίτητων πόρων και υποδομών για την αξιοποίηση του GovTech. Μόνο το 40% διαθέτει ειδική χρηματοδότηση, ενώ λιγότερες έχουν αναπτύξει στρατηγικές ή εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση αυτών των συνεργασιών. Το Πλαίσιο Πολιτικής GovTech του ΟΟΣΑ προσφέρει καθοδήγηση, βοηθώντας τις κυβερνήσεις να επιλέγουν τα κατάλληλα σενάρια συνεργασίας και τις λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών.

Συμπερασματικά, το GovTech αναδεικνύεται ως αξιόλογος σύμμαχος για την ψηφιακή διακυβέρνηση, ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ δημόσιου τομέα και νεοφυών επιχειρήσεων. Μέσω του Πλαισίου Πολιτικής του ΟΟΣΑ, οι χώρες μπορούν να εφαρμόζουν πιο στοχευμένα προγράμματα, εξασφαλίζοντας βιώσιμα και καινοτόμα αποτελέσματα που αναβαθμίζουν τον δημόσιο τομέα και τις υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Πηγή: https://www.oecd.org/en/publications/enabling-digital-innovation-in-government_a51eb9b2-en/full-report.html