FKhSpDzXIAMKyas

Τον Απρίλιο του 2023, το SEMIC, η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαλειτουργικότητα, παρουσίασε την τελευταία έκδοση των “Κατευθυντήριων γραμμών για την πρόσβαση στα μητρώα βάσης” (v3.00). Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές χρησιμεύουν ως κρίσιμος πόρος για τη διευκόλυνση της διασύνδεσης και της διαλειτουργικότητας των μητρώων βάσης μεταξύ των κρατών μελών. Το επικαιροποιημένο έγγραφο έχει σχεδιαστεί για να παρέχει πρακτική καθοδήγηση και παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών ευθυγραμμισμένων με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ – EIF).

Το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας ορίζει ένα ολοκληρωμένο μοντέλο για την επίτευξη διαλειτουργικότητας σε τέσσερα βασικά επίπεδα: νομικό, οργανωτικό, σημασιολογικό και τεχνικό. Περιλαμβάνει επίσης μια οριζόντια συνιστώσα γνωστή ως “Ολοκληρωμένη Διακυβέρνηση Δημόσιας Υπηρεσίας” και ένα θεμελιώδες στρώμα που ονομάζεται “Διακυβέρνηση Διαλειτουργικότητας”.

Για τη διευκόλυνση της πρακτικής εφαρμογής αυτών των εννοιών, το SEMIC έχει αναπτύξει 33 κατευθυντήριες γραμμές για καθένα από τα τέσσερα επίπεδα διαλειτουργικότητας, όπως ορίζονται από το ΕΠΔ. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών και τους εκπροσώπους τους να περιηγηθούν στο πολύπλοκο χώρο της διαλειτουργικότητας.

Μια από τις αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές είναι η δημιουργία μιας σελίδας επισκόπησης στον δικτυακό τόπο του Κέντρου Στήριξης SEMIC. Η σελίδα αυτή χρησιμεύει ως ενοποιημένη πηγή, κατηγοριοποιώντας τις βέλτιστες πρακτικές και τα παραδείγματα περιπτώσεων με βάση τα διάφορα επίπεδα διαλειτουργικότητας (νομικά, οργανωτικά, σημασιολογικά και τεχνικά) και τα συγκεκριμένα κράτη μέλη που τις έχουν εφαρμόσει.

Για παράδειγμα, στο πεδίο της σημασιολογικής διαλειτουργικότητας, τα παραδείγματα περιπτώσεων έχουν κατηγοριοποιηθεί σε δύο κύριες ομάδες: “Διαχείριση κύριων δεδομένων” και “Σημασιολογικά μοντέλα και πρότυπα δεδομένων”. Εντός της κατηγορίας “Διαχείριση κύριων δεδομένων”, έχουν επισημανθεί τρεις υποδειγματικές πρακτικές. Ένα τέτοιο παράδειγμα καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα στυλ MDM καθορίστηκαν σε επίπεδο ΕΕ στη Δανία, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για την περίπτωση αυτή.

Η εισαγωγή αυτής της σελίδας επισκόπησης βελτιώνει σημαντικά την προσβασιμότητα και τη χρηστικότητα των κατευθυντήριων γραμμών. Επιτρέπει στα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των κρατών μελών, να περιηγηθούν εύκολα στον πλούτο των πληροφοριών που παρουσιάζονται στις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσβαση στα μητρώα βάσης (v3.00). Αυτός ο φιλικός προς το χρήστη πόρος εξασφαλίζει ότι οι επαγγελματίες μπορούν να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαλειτουργικότητας.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/