660_attachments1946aefa-7a4f-440f-8499-881d71ae6af1660_attachmentscc7b6680-f9c8-42ab-8832-966a6846198dcall-to-action-home-nieuwsbrief

Η Ολλανδία , στο πλαίσιο της Στρατηγικής ψηφιακού μετασχηματισμού της, χρησιμοποιεί από το 2021 μια εργαλειοθήκη ανοιχτού κώδικα που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες για τους δημόσιους υπαλλήλους για μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα, καθώς και μια πλατφόρμα επικοινωνίας για να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, η οποία βασίζεται στην ιδέα της ενίσχυσης μιας κοινότητας μεταξύ φορέων δημόσιας διοίκησης.

Οι λόγοι

Κατά την Ολλανδική Στρατηγική Ψηφιοποίησης 2018-2021 διαπιστώθηκεσχετικάμε την διάθεση του πηγαίου κώδικα των εφαρμογών της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή της αρχής «ανοιχτός κώδικας από προεπιλογή» ότι, πράγματι, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απελευθέρωση του πηγαίου κώδικα ενδέχεται να συγκρούεται με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας ή της δημόσιας ασφάλειας, καθώς και να βλάψει το απαραίτητο απόρρητο των μεθόδων εργασίας της κυβέρνησης.

Η αναγνώριση αυτού του κινδύνου δεν μετέβαλε την αρχική απόφαση της Ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία συνέχισε να υποστηρίζει σθεναρά την αρχή του «δημόσιου χρήμα- δημόσιος κώδικας», σύμφωνα με την οποία το λογισμικό που αναπτύσσεται με δημόσια κεφάλαια θα πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία το συντομότερο δυνατό για κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση.

Η επιλογή

Η εξισορρόπηση μεταξύ αυτών των δύο αναγκών δημιούργησε τη βάση της πολιτικής του «Open, unless» (« Open, tenzij »). Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη επένδυση που απαιτείται για την απελευθέρωση του υπάρχοντος πηγαίου κώδικα, που απορρέει από την υποχρέωση των δημόσιων φορέων να ελέγχουν κατά περίπτωση εάν επιτρέπεται η απελευθέρωση του λογισμικού, συνιστάται η μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα, ως λύση για να αποφεύγονται νομικές και οικονομικές δαπάνες.

Ο στόχος

Η εργαλειοθήκη ανοιχτού κώδικα ξεκίνησε από την Ολλανδική κυβέρνηση προκειμένου να φέρει τους δημόσιους φορείς πιο κοντά στο λογισμικό ανοιχτού κώδικα και στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα, αλλά και ως μέρος της στρατηγικής ψηφιοποίησης.

Η πλατφόρμα βασίζεται στην ιδέα της ενίσχυσης μιας κοινότητας μεταξύ φορέων δημόσιας διοίκησης. Παρέχει στους δημόσιους υπαλλήλους χρήσιμες πληροφορίες για να στραφούν σε ανοιχτό κώδικα, παρουσιάζοντας τις διαφορές μεταξύ ανοιχτού κώδικα και ιδιόκτητου λογισμικού, καθώς και τις νομικές και οικονομικές πτυχές πίσω από αυτήν την επιλογή. Από αυτήν την άποψη, προσφέρει πρακτική βοήθεια για την πλοήγηση στον τομέα της αδειοδότησης και της ανάπτυξης λογισμικού, μαζί με ανάλυση κόστους-οφέλους , αλλά και κοινωνικού κέρδους από τον ανοιχτό κώδικα.

Η εργαλειοθήκη προσφέρει επίσης μία πλατφόρμα επικοινωνίας για τους κυβερνητικούς υπαλλήλους, ώστε να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα χώρο για συζητήσεις και ερωτήσεις, καθώς και μια σειρά από ομάδες για συμμετοχή. Η πιο δημοφιλής από αυτές, ονομάζεται «κοινότητα ανοιχτού κώδικα» και επικεντρώνεται στη συζήτηση γύρω από το τί χρειάζεται ώστε να γίνει πραγματικότητα η πολιτική «Open, unless». Σε κάθε ένα από τα μέλη επιτρέπεται να ξεκινήσει ένα νήμα και να το σχολιάσει, καθώς και να κάνει ερωτήσεις στα άλλα μέλη.

Τα εννέα πλαίσια στην εργαλειοθήκη ανοιχτού κώδικα