Ο νόμος για τη Διαλειτουργική Ευρώπη, που τέθηκε σε ισχύ στις 11 Απριλίου, θα διευκολύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων και θα επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου τομέα. Ο νόμος είναι απαραίτητος για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της ΕΕ, όπως η διάθεση του 100% των βασικών δημόσιων υπηρεσιών στο διαδίκτυο έως το 2030. Η διαλειτουργικότητα είναι βασικό χαρακτηριστικό μιας λειτουργικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή των ψηφιακών χαρακτηριστικών της δημόσιες πολιτικές, από τη δικαιοσύνη στην υγεία και τις μεταφορές.
Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις θα επωφεληθούν στο μεγαλύτερο μέρος του νέου κανονισμού όταν χρησιμοποιούν διασυνδεδεμένες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες που απαιτούν διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων. Παραδείγματα τέτοιων υπηρεσιών περιλαμβάνουν την αμοιβαία αναγνώριση ακαδημαϊκών διπλωμάτων ή επαγγελματικών προσόντων, ανταλλαγές δεδομένων οχημάτων για οδική ασφάλεια, πρόσβαση σε δεδομένα κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με φορολογία, τελωνεία, διαπίστευση δημόσιου διαγωνισμού, ψηφιακές άδειες οδήγησης, εμπορικά μητρώα . Σύμφωνα με την εκτίμηση επιπτώσεων , ο νόμος αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο νόμος θα εφαρμοστεί μέσω μιας σειράς βασικών μέτρων:
Ο κανονισμός ισχύει για φορείς του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών οργάνων και των φορέων της ΕΕ. Η εφαρμογή του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Προγράμματος Ψηφιακής Ευρώπης (DIGITAL).
Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/news/interoperable-europe-act-enters-force