ytrt6

Η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (ΠΤΝ ή Gen AI) αναδύεται ως κρίσιμο εργαλείο για τον μετασχηματισμό του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη μελέτη «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα» , που παρουσίασε στο Μέγαρο Μαξίμου το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος». Η έρευνα, υποστηριζόμενη από την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού, παρουσιάζει τέσσερα δυνατά σενάρια για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης έως το 2030.

Σενάρια Εξέλιξης

  • Μη Βιώσιμη Τεχνο-Ανάπτυξη: Σενάριο που προβλέπει την έλλειψη πολιτικών παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, οδηγώντας σε μη βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Τεχνολογική και Κοινωνική Επιτάχυνση: Το σενάριο που προωθεί την επιτάχυνση στην τεχνολογία και την κοινωνία, αξιοποιώντας επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό.
  • Βραδυπορία λόγω Ανεπαρκούς Ανάπτυξης GenAI: Σενάριο που υποδεικνύει τη βραδυπορία λόγω ανεπαρκούς ανάπτυξης μοντέλων Gen AI.
  • Τεχνο-Κοινωνική Επιτάχυνση: Το θετικό σενάριο επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δεξιοτήτων, τις νομικές ρυθμίσεις και την επίλυση ζητημάτων εμπιστοσύνης

Συνεισφορά στη Δημόσια Διοίκηση

Η υιοθέτηση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο, υπόσχεται εκτελεστικές βελτιώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Εκσυγχρονισμός Δικαιοσύνης και Μείωση Γραφειοκρατίας

Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει την ταχύτερη επίλυση δικαστικών υποθέσεων και τη μείωση της γραφειοκρατίας, βελτιώνοντας την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες. Εφαρμογές ΠΤΝ μπορούν να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες και να βελτιώσουν την ποιότητα της δικαιοσύνης.

  • Υγεία

Στον τομέα της υγείας, η ΠΤΝ επιτρέπει την αποτελεσματικότερη κλινική διαχείριση. Η εφαρμογή της σε κλινικούς ιατρούς επιτρέπει την ταχεία δημιουργία σχεδίων θεραπείας και βελτιώνει την κλινική απόφαση με βάση ακριβή δεδομένα.

  • Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση επωφελείται από εφαρμογές βασισμένες στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), προσφέροντας νέες δυνατότητες στους αποφοίτους και τους εργαζομένους στην αναζήτηση εργασίας ή επαγγελματική διαδρομή.

  • Έρευνα και Καινοτομία

Στην έρευνα, η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΠΤΝ) συμβάλλει σε αυξημένη αποδοτικότητα και καινοτομία, αυτοματοποιώντας τη δημιουργία τεχνικών εκθέσεων και στηρίζοντας τον σχεδιασμό πειραμάτων.

  • Προοπτική για τις Επιχειρήσεις

Στους τομείς των κατασκευών, του τουρισμού και της ναυτιλίας, η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη(ΠΤΝ) αναμένεται να εκτοξεύσει την παραγωγικότητα. Συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, εφαρμογές υγείας και εξελιγμένες τεχνικές εκθέσεις προβλέπεται να διαμορφώσουν τον τρόπο λειτουργίας τους.

  • Ο Ρόλος της Πολιτικής Προστασίας

Στην πολιτική προστασία, η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (ΠΤΝ) προσφέρει λύσεις σε κρίσιμα προβλήματα, όπως η κλιματική αλλαγή, ενισχύοντας τη δυνατότητα πρόβλεψης και αντίδρασης.

Συμπερασματικά, η εισαγωγή της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης ανοίγει νέες προοπτικές για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προάγοντας την αποτελεσματικότητα, την καινοτομία και την παραγωγικότητα. Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν απαιτούν συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και διαμόρφωση νομικών πλαισίων για την προστασία της ιδιωτικότητας και των δικαιωμάτων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ελλάδα θα επιφέρει μια ολοκληρωμένη αναδιαμόρφωση στον τρόπο ζωής και λειτουργίας της κοινωνίας, εκμεταλλευόμενη τον δυναμικό της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Ολόκληρη η μελέτη «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα» ΕΔΩ