2023 Twitter posts 1024x512px2

Ένα σημαντικό βήμα έχει γίνει στη νομοθετική διαδικασία για την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναν Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Διαλειτουργικότητα. Με μια πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε στις 19 Ιουλίου 2023 τη θέση της για την πρόταση του Νόμου για τη Διαλειτουργική Ευρώπη.

Με 63 ευρωβουλευτές υπέρ, 4 κατά και 5 αποχές, το Κοινοβούλιο έχει δώσει την έγκρισή του για την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμικών οργάνων (τριμερών διαλόγων) που θα συμμετέχουν το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην επεξηγηματική δήλωση του εισηγητή της, Ivars Ijabs (Renew Europe), το Κοινοβούλιο δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι είναι αφοσιωμένο στην επίτευξη μεγαλύτερης διαλειτουργικότητας των δημόσιων υπηρεσιών στην ΕΕ:

“Η αύξηση του επιπέδου της διαλειτουργικότητας είναι μια ισχυρή δύναμη για τη μείωση των δαπανών για τους πολίτες κατά την αλληλεπίδρασή τους με τις δημόσιες διοικήσεις. Είναι επίσης κρίσιμη για τη μείωση των δαπανών των επιχειρήσεων στην ΕΕ. … Η ενίσχυση της διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα διευρύνει επίσης τις ευκαιρίες για καινοτομία, καλύτερο προγραμματισμό εκ των προτέρων (π.χ. σε κρίσιμες καταστάσεις) και βελτίωση της τεχνολογικής κυριαρχίας της ΕΕ. … Με αυτόν τον κανονισμό θα δημιουργήσουμε μια ισχυρή νομική βάση για την επόμενη ψηφιακή δεκαετία”.

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τον Προϋπολογισμό και την Διοίκηση, Johannes Hahn, καλωσόρισε θερμά την κίνηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: “Είμαι περήφανος που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των τριμερών διαλόγων για τον Νόμο της Διαλειτουργικής Ευρώπης. Τώρα καλώ το Συμβούλιο της ΕΕ να κάνει το ίδιο. Ο νόμος θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα του δημόσιου τομέα και τη συνεργασία της ΕΕ. Επιπλέον, θα προωθήσει την καινοτομία και την ψηφιακή μεταστροφή.”

Επόμενα βήματα

Με την ψήφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καθορίσει επίσης τη θέση του για την πρόταση της Επιτροπής, πριν ξεκινήσουν οι τριμερείς διαπραγματεύσεις. Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Νόμος για τη Διαλειτουργική Ευρώπη μπορεί να γίνει νόμος της ΕΕ, προς όφελος των πολιτών, των επιχειρήσεων και των δημόσιων διοικήσεων της ΕΕ.

Η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Νόμο της Διαλειτουργικής Ευρώπης μπορεί να διαβαστεί εδώ

Η πρωτοβουλία αυτή αναμένεται να επιτύχει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας πιο διαλειτουργικής, καινοτόμου και ψηφιακά προηγμένης Ευρώπης. Οι ενισχυμένες δυνατότητες διαλειτουργικότητας αναμένεται να βελτιώσουν την πρόσβαση και την αποτελεσματικότητα των δημόσιων υπηρεσιών και να προωθήσουν την καινοτομία και την ανάπτυξη σε διάφορους τομείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πολίτες, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις στην ΕΕ παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία αυτού του νομοθετικού έργου που θα διαμορφώσει την ψηφιακή τους μελλοντική πορεία και τις δυνατότητες για καινοτομία και ανάπτυξη στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα; Κάντε κλικ παρακάτω για να ανακαλύψετε:  

Ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη

Η ανακοίνωση της Επιτροπής

Δελτίο Τύπου

Ε & Α

Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων

Έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής: Ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας για έξυπνες πόλεις και κοινότητες (EIF4SCC)

Η αξιολόγηση του EIF

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/news/position-european-parliament-interoperable-europe-act-clear