twitter 2024 IOP EU assessments

Το ψηφιακό τοπίο εξελίσσεται και προκύπτει η ανάγκη για απρόσκοπτη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των ευρωπαϊκών δημόσιων διοικήσεων. Σε μια σημαντική κίνηση προς την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας, η Πράξη για τη Διαλειτουργική Ευρώπη, η οποία προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2025,επιβάλλει την υποχρεωτική αξιολόγηση της διαλειτουργικότητας για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες. Αυτή η καινοτόμος πρωτοβουλία, που περιγράφεται στο άρθρο 3 της πρότασης νόμου, έχει ως στόχο τον εξορθολογισμό των διαδικασιών, τη μείωση του διοικητικού φόρτου, και τελικά την εξοικονόμηση χρόνου για τους πολίτες.

Ο ρόλος των αξιολογήσεων διαλειτουργικότητας

Οι αξιολογήσεις διαλειτουργικότητας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στον προσδιορισμό αποτελεσματικών μεθόδων για τη διασυνοριακή διαλειτουργικότητα. Λειτουργούν ως εργαλεία για τον έλεγχο της καταλληλότητας της ψηφιακής υλοποίησης των αποφάσεων και ανοίγουν τον δρόμο για ένα πιο συνδεδεμένο ευρωπαϊκό δίκτυο δημόσιας διοίκησης. Οι κύριοι στόχοι περιλαμβάνουν τη βελτιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, τη μείωση των διοικητικών εμπλοκών και τη δημιουργία ενός ψηφιακού περιβάλλοντος που ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες ανάγκες των πολιτών.

Ανοίγοντας το δρόμο για αποτελεσματικές κατευθυντήριες γραμμές

Αναγνωρίζοντας τη σημασία αυτών των αξιολογήσεων διαλειτουργικότητας, έχουν ήδη ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύνταξη κατευθυντήριων γραμμών που θα διαμορφώσουν το μέλλον των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρώπη. Στόχος είναι η καθιέρωση βέλτιστων πρακτικών που θα αποφέρουν τα μέγιστα οφέλη για τις δημόσιες διοικήσεις, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις σχετικές επιβαρύνσεις.

Πρόσκληση για συμμετοχή

Οι δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν μια μοναδική ευκαιρία να συμβάλουν ενεργά στην ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων κατευθυντήριων γραμμών. Η Διαλειτουργική Ευρώπη διοργανώνει μια πιλοτική φάση, καλώντας τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και να παράσχουν πολύτιμα σχόλια βασισμένα στις εμπειρίες, τις ανάγκες και τις συγκεκριμένες περιπτώσεις τους.

Η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι απλή. Με ένα απλό κλικ στον σύνδεσμο της Ένωσης (EU-survey), μπορεί να εκφραστεί η πρόθεση συμμετοχής.

Χρονοδιάγραμμα

Για όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν, το προκαταρκτικό χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:

Προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος: 20 Μαρτίου 2024

Έναρξη της πιλοτικής εκτέλεσης: αρχές Απριλίου 2024

Κοινοποίηση των αποτελεσμάτων και ανατροφοδότηση σχετικά με την πιλοτική άσκηση: Το αργότερο έως το τέλος Μαΐου 2024

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/interoperable-europe/news/call-action-shape-future-interoperability-assessments