asyr_white-300x161-1

Τέθηκε τον Ιανουάριο σε παραγωγική λειτουργία η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιούργησε το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ), με την οποία τα υπουργεία, σε συνεργασία με την αρμόδια επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων (ΓΓΝΚΘ), μπορούν να συντάξουν και να υποβάλουν ψηφιακά την Ανάλυση Συνεπειών Ρύθμισης (ΑΣυΡ) που συνοδεύει κάθε σχέδιο νόμου, προσθήκη ή τροπολογία, καθώς και κάθε κανονιστική απόφαση μείζονος οικονομικής ή κοινωνικής σημασίας.

Το έργο, η καινοτομία του οποίου περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2022 με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Προεδρίας της Κυβέρνησης, η οποία διαμόρφωσε το αρχικό σχέδιο Εγχειριδίου και σε συνεργασία με στελέχη της ΕΔΥΤΕ έθεσε τις αρχικές προδιαγραφές για την πλατφόρμα. Η αρχική ομάδα έργου περιελάμβανε στελέχη από τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (ΓΓΨΔΑΔ) και την ΕΔΥΤΕ και στην πορεία ενσωματώθηκαν και απαιτήσεις από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Βάση για τη δημιουργία της πλατφόρμας αποτέλεσε το έντυπο Εγχειρίδιο, το οποίο μετατράπηκε σε φόρμες που συμπληρώνουν οι χρήστες. Ο τρόπος με τον οποίο συμπληρώνεται η έκθεση και διακινείται μεταξύ των εμπλεκόμενων μέχρι την ολοκλήρωσή της αποτυπώθηκε στα αντίστοιχα ψηφιακά βήματα.

Η σχεδίαση αξιοποίησε την νέα δομή της έκθεσης ΑΣυΡ που σχεδιάστηκε από την ΓΓΝΚΘ και συνεντεύξεις με χρήστες κλειδιά σε όλη τη διαδικασία, από τη ΓΓΝΚΘ, το ΓΛΚ και τα υπουργεία. Η έντυπη έκθεση μεταφέρθηκε online και σχεδιάστηκαν οι διαφορετικοί τύποι εκθέσεων που υποστηρίζονται, οι καταστάσεις μιας έκθεσης στον κύκλο ζωής της, και οι ρόλοι που εμπλέκονται. Αναπτύχθηκε ένα ελάχιστο λειτουργικό πρωτότυπο (Minimum Viable Product) το οποίο επιδόθηκε σε χρήστες και σταδιακά εξελίχθηκε.

Η πλατφόρμα ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2022, οπότε και ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ), προσελκύοντας και εκπαιδεύοντας χρήστες από τη ΓΓΝΚΘ και χρήστες αρμόδιους για τη λειτουργία της διαδικασίας ΑΣυΡ στο υπουργείο τους. Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες ήταν διαδικτυακές και σύγχρονες και βοήθησαν τόσο τους τελικούς χρήστες να μάθουν την πλατφόρμα και τη συνολική ροή της ψηφιακής διαδικασίας, όσο και την ομάδα ανάπτυξης να κατανοήσει τις ειδικές απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν ανά περίπτωση. Παράλληλα, η ομάδα ανάπτυξης βελτιστοποίησε την πλατφόρμα, ανέπτυξε νέες δυνατότητες που δοκιμάστηκαν με τους χρήστες και αξιολόγησε την καταλληλόλητα της καινοτομίας για την εργασία. Στην παράδοση της καινοτομίας ακολουθήθηκε η ευέλικτη μεθοδολογία, δηλαδή το ελάχιστο βιώσιμο προϊόν που υπήρχε σε λειτουργία εξελίχθηκε σταδιακά σε μια πλήρως λειτουργική πλατφόρμα που θα καλύπτει όλες τις ανάγκες της διαδικασίας ΑΣυΡ.